27 січня – Міжнародний день пам’яті жертв Голокосту

Дата: 26.01.2024 10:53
Кількість переглядів: 59

https://rada.info/upload/users_files/04062050/a17e9e0224632fb92fc8fdf7e6f0226e.jpg

 

 

ЩО ЦЕ ЗА ПОДІЯ?

27 січня увесь світ відзначає Міжнародний день пам’яті жертв Голокосту. Під цим терміном розуміють регулярні утиски, гоніння та навмисне винищення нацистами єврейської нації. Геноцид мав місце з 1933 по 1945 роки та супроводжувався жахливими діяннями нацистського режиму. За цей час було знищено понад 5 000 000 осіб єврейської національності.

 

ЯК ВИНИКЛА ІДЕЯ ВІДЗНАЧАТИ МІЖНАРОДНИЙ ДЕНЬ ПАМ’ЯТІ ЖЕРТВ ГОЛОКОСТУ?

1 листопада 2005 року на Генеральній асамблеї ООН було затверджено Резолюцію, присвячену Голокосту. В документі йде мова про те, що геноцид призвів до винищення 30% євреїв та великої кількості осіб, що належали до інших національностей. Саме в цій Резолюції 27 січня було проголошене Днем пам’яті жертв Голокосту та з цього часу почалося всесвітнє відзначення цієї події.

 

ЧОМУ 27 СІЧНЯ?

27 січня – знакова дата для представників єврейської народності. Саме в цей день після закінчення Другої світової війни у 1945 році війська одного з українських фронтів звільнили в’язнів з Аушвіц-Біркенау (також відомий як концтабір Освенцим). Це найбільший за розмірами табір смерті, що був заснований нацистами для масового фізичного знищення негідних, за переконаннями нацистської Німеччини, осіб. В наші дні цей табір уособлюють з найбільшими в історії землі злочинами. У 2020 році світ відзначав 75 років з моменту звільнення ув’язнених.

 

РАСОВА ПОЛІТИКА НАЦИСТІВ

Влітку 1941 року Герман Герінг, який на той час обіймав посаду президента Рейхстагу, призначив голову таємної державної політичної поліції Третього Рейху – Райнгарда Гейдріха. Саме він мав вирішити «єврейське питання», програма якого була остаточно схвалена у 1942 році та трималася у повній секретності. Німецьких, французьких, бельгійських та голландських євреїв відправляли у польські та білоруські табори для подальшого знищення. Самим людям повідомляли, що переселення має тимчасовий характер.

 

КОНЦЕНТРАЦІЙНІ ТАБОРИ

У період з 1933 по 1945 роки нацисти швидкими темпами формували концентраційні табори, які пізніше в народі отримали назву таборів та фабрик смерті. За цей час у Німеччині та в окупованих країнах Європи було створено понад 5 000 подібних установ. Найжорстокішими вважалися табори, збудовані на території Польщі. Будівлі, в які щоденно заселяли тисячі новоприбулих, не були розраховані на проживання великої кількості людей, в’язнів систематично знищували. Будівництво деяких таборів розпочалось ще в 1941 році.

За розпорядженнями нацистської верхівки першими знищували польських євреїв та євреїв-вигнанців з Рейху. Перший концентраційний табір в Польщі був відкритий взимку 1941 в Хелмно. Приміщення було обладнане так званими душогубками, до яких заганяли ув’язнених циган та євреїв та запускали чадний газ, від якого ті помирали.

Найбільшим концентраційним табором із знищення осіб єврейської національності був Аушвіц (Освенцим). До 1943 року в ньому функціонували 4 газові табори, де щодня знищували 5-6 тисяч людей. За оцінками експертів в цьому таборі смерті за час його існування загинуло понад 2 мільйонів осіб.

 

УКРАЇНА. БАБИН ЯР

Після вторгнення німецьких військ на територію України, яка на той час входила до складу СРСР, операція з масового винищення представників єврейської народності розпочалася і тут. Зокрема, ініціювалися погроми єврейських осередків. Одним з таких погромів відбувся влітку 1941 року у Львові. В цей день загинуло близько 5 000 євреїв, а за літо було знищено ще 5 000 осіб, що належали до єврейської інтелігенції.

Подібні події мали місце в Києві. Після того, як у 1941 році радянські підпільники влаштували саботаж, всіх київських євреїв зібрали та розстріляли в Бабиному Яру. За офіційними даними, за кілька днів було вбито понад 30 000 осіб.

Це був не єдиний масовий розстріл, що мав місце у Бабиному Яру та розміщеному неподалік Сирецького концентраційного табору. Знищення євреїв відбувалося тут у період з 1941 до 1943 року.

В с. Богданівка (Доманівський район Миколаївської області) був створений табір смерті за участі окупантів з Румунії. Саме сюди звозили в’язнів для масового знищення. В 1941 році під час епідемії тифу було вбито всіх євреїв. Операцію присвятили до дня народження Й.Сталіна. Полонені копали ями, куди складали щойно спалених чи розстріляних товаришів. Загалом в Доманівському районі було знищено понад 100 000 людей та понад 50 000 – в Богданівці.

 

СТАТИСТИКА

Офіційно вважається, що за час геноциду єврейського народу, було знищено понад 6 мільйонів євреїв. Серед них 30% складали діти. Саме таку кількість було оголошено під час проголошення вироків трибуналу у Нюрнберзі. Проте ці числа дуже узагальнені, оскільки неможливо встановити поіменно чисельність всіх жертв через масове винищування цілих сімей, родин та громад. У результаті, не залишалося навіть рідних, які могли б повідомити про втрату близьких людей.

У меморіалі Голокосту в Єрусалимі є поіменний перелік ідентифікованих жертв, до якого вписано 4 000 000 трагічно загиблих. Серед них 3 000 000 – польські євреї, 1 200 000 – радянські, 140 000 – литовські та 70 тисяч – латвійські євреї.

На території колишнього Радянського Союзу особи єврейської народності знищувалося оперативними групами нацистської поліції, що діяли на окупованих територіях, та колаборантами. Люди та цілі сім’ї вбивалися у власних домівках. Деякі з них зникли безслідно. Часто людей зганяли до ярів та долин біля невеликих міст та сіл та розстрілювали. Загалом на території України було знищено близько 70 єврейських осередків.

 

ЯК ВІДЗНАЧАТИ МІЖНАРОДНИЙ ДЕНЬ ПАМ’ЯТІ ЖЕРТВ ГОЛОКОСТУ?

У різних країнах діють музеї та встановлені меморіали, присвячені пам’яті жертв Голокосту. Щороку 27 січня тут відбуваються траурні заходи, акції та церемонії, під час яких пригадуються деталі цих жахливих подій.

Подібні заходи проводяться і в Освенцимі, де був розміщений найбільший концентраційний табір смерті. Голокост був спрямований в першу на винищення євреїв, однак жертвами нацистської ідеології ставали люди і за іншими ознаками – з інвалідністю або психічними хворобами, важкохворі, військовополонені, чоловіки нетрадиційної орієнтації. У світлі нацистської ідеології геноцид інших народностей трактувався як очищення нації арійців.

У 1953 році було створено ізраїльський національний меморіал Катастрофи та Героїзму, в рамках якого вшановувалися «Праведники народів світу». До цього списку увійшли люди різних національностей, що ціною власного життя рятували євреїв від смерті під час геноциду. Також Верховний суд Ізраїлю назначив спеціальну комісію, яка має право надавати почесне знання «Праведника народів світу». Найбільше праведників відзначено в Польщі – 6706 осіб, далі йдуть Нідерланди – 5595, Франція – 3995 та Україна – 2659. З повним списком українських праведників можна ознайомитися за посиланням.



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь