Новоселицька міська громада
Чернівецька область,Чернівецький район
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Безпечне використання пестицидів в період цвітіння сільськогосподарських культур

Дата: 20.03.2024 09:15
Кількість переглядів: 87

 

У зв’язку з проведенням весняно-польових робіт  відділ захисту рослин, фітосанітарної  діагностики та прогнозування управління фітосанітарної безпеки Головного управління Держпродспоживслужби в Чернівецькій області наголошує на необхідності дотримуватись ЗУ «Про захист рослин», «Про пестициди і агрохімікати» та не порушувати «Державні санітарні правила застосування пестицидів….».

В період весняно-літніх польових робіт дуже поширено використання пестицидів, призначених для боротьби зі шкідниками у сільському і лісовому господарстві, бур’янами і хворобами рослин.

Але, на жаль, поряд з корисною дією пестициди можуть становити небезпеку як для людини, так ї для навколишнього середовища. В умовах широкого застосування хімічних препаратів у сільському і лісовому господарстві все частіше стає проблема охорони і захисту бджіл від отруєнь.

   Рекомендуємо керівникам агроформувань всіх форм власності: систематично проводити обстеження посівів (насаджень) і тільки в разі виявлення перевищення економічного порогу шкідливості (ЕПШ) шкідників проводити обприскування інсектицидами, включеними в Перелік пестицидів і агрохімікатів, дозволених до використання в Україні.

Переважно отруєння бджіл спостерігається у весняно-літній період при масових обробках сільськогосподарських посівів, зазвичай під час цвітіння садів,  ріпаку та соняшнику.

 Враховуючи токсичність всіх пестицидів для бджіл, обприскування сільськогосподарських культур, які є медоносами, потрібно проводити у фазу бутонізації до цвітіння.

Правильний вибір пестициду, виконання всіх технічних та санітарних норм мають виняткове значення для попередження отруєння бджіл.

Обробку нектароносів проводять у період відсутності льоту бджіл у ранкові та вечірні години.  Допускається проведення їх в денний час, в похмуру прохолодну погоду, коли бджоли не вилітають з вулика.

Для попередження зносу пестицидів, хімічну обробку рослин проводять при швидкості вітру 3 м/сек (для дрібнокрапельного) і 4 м/сек. (для крупнокрапельного обприскування), при застосуванні аерозолю швидкість вітру не повинна перевищувати 2 м/сек. 

         В деяких випадках отруєння бджіл відбувається і при дотриманні правил обробітку, наприклад:

  • оброблювана не квітуча культура знаходиться поруч з квітучими медоносами;

  • знесення пестицидів з обробленої площі на сусідні медоносні угіддя;

  • нерідко отруєння бджіл наступає при споживанні рос із листя або міжвузлів.

Вивезення пасік на період обробок до іншого місця медозбору відбувається на період 5 діб і більше. 

Відповідно до статей 30 та 37 Закону України «Про бджільництво», фізичні та юридичні особи, які застосовують засоби захисту рослин (ЗЗР) для обробки медоносних рослин, зобов'язані не пізніше, ніж за 3 доби до початку обробки через засоби масової інформації попередити про це пасічників, пасіки яких розташовані на відстані до 10 км від оброблюваних площ. При цьому необхідно вказати:

1)точну дату обробки;

2)територію і культури;

3) назву препарату;

4)форму і методи застосування;

5) ступінь токсичності і строки ізоляції бджіл.

 Неконтрольоване застосування пестицидів, особливо на медоносних культурах, може призвести до масової загибелі бджіл та інших корисних комах, які є запилювачами цих культур.

Дуже важливо, щоб ті, хто має справу з пестицидами, були ознайомлені з їх властивостями та негативною дією, яку вони можуть заподіяти людині. Тому особи, діяльність яких пов'язана з транспортуванням, зберіганням, застосуванням та торгівлею пестицидами і агрохімікатами, повинні мати при собі під час виконання роботи допуск, медичну книжку і наряд на виконання такої роботи.

З 28 червня 2023р. набрала чинності постанова КМУ від 9 травня 2023 року №458 «Про затвердження Порядку одержання посвідчення про право роботи з пестицидами»

 Для проходження навчань та отримання: свідоцтва, посвідчення про право роботи з пестицидами необхідно звернутися до управління фітосанітарної безпеки Головного управління Держпродспоживслужби в Чернівецькій області.

При роботі із засобами захисту рослин необхідно дотримуватися діючих Державних санітарних правил «Транспортування, зберігання та застосування пестицидів у народному господарстві»
ДСП 8.8.1.2.001-98, регламентів застосування пестицидів та правил техніки безпеки.

Пам’ятайте, що дотримання правил добросусідства - це надійний шлях побудови дружніх, взаємовигідних відносин між сусідами і водночас захист особистих прав та інтересів кожного з нас.  

Наталія Костюк, управління фітосанітарної безпеки

 



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь